ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤ΄ ΑΓΡΑΦΑ- ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

αναδημοσίευση από https://volos.ert.gr/blog/2019/08/01/polymetopos-o-agonas-enantia-stis-anemogennitries-st%ce%84-agrafa-enimerotiki-ekdilosi-stin-kentriki-plateia/

Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Άγραφα. Χθες, στις 8.30 το βράδυ, έγινε ενημερωτική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, που διοργανώθηκε από τα «Ελεύθερα Άγραφα χωρίς αιολικά» η κατασκήνωση «Ελεύθερα Άγραφα» στο οροπέδιο Καραμανώλη συνεχίζεται από ανθρώπους διαφόρων περιοχών της Ελλάδας οι οποίοι παράλληλα ενημερώνουν τους κατοίκους χωριών, ενώ τη Δευτέρα όσοι αντιδρούν αναμένεται να βρεθούν στο δημαρχείο Καρδίτσας, σε δημοπρασία για εκμίσθωση δέκα δημοτικών δασικών εκτάσεων για την  εγκατάσταση τμήματος αδειοδότησης Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που θα παράγεται από τις ανεμογεννήτριες. Χθες το βράδυ μέλη της κατασκήνωσης Καραμανώλη , του δικτύου φορέων και πολιτών, εκπρόσωποι σωματείων, αλλά και πολίτες της Καρδίτσας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, συζήτησαν και ανέπτυξαν τους λόγους για τους οποίους εναντιώνονται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα, ιστορικό τόπος αντίστασης και ελευθερίας, μία από τις πιο παρθένες ορεινές περιοχής στην Ευρώπη που έχουν υπαχθεί σε μεγάλο μέρος τους στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000, ενώ γνωστοποιήθηκαν και όλες οι δράσεις που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν. Μεταξύ άλλων ειπώθηκε ότι η περιοχή φιλοξενεί εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα και πανίδα, σε αυτήν την περιοχή, σε όλες σχεδόν τις βουνοκορφές των Αγράφων, σχεδιάζεται η εγκατάσταση συνολικά 650 ανεμογεννητριών. Με παράλληλη προβολή οπτικοακουστικού υλικού, στη διάρκεια της χθεσινής συγκέντρωσης αναδείχθηκε και το γεγονός ότι οι εργασίες θεμελίωσης των ανεμογεννητριών και των συνοδευτικών πυλώνων υψηλής τάσης, η κατασκευή μεγάλων δρόμων πρόσβασης μέσα από δάση και βουνοπλαγιές θα αλλοιώσουν το φυσικό περιβάλλον, θα οδηγήσουν στην αποψίλωση δασικών εκτάσεων, θα διαταράξουν ανεπανόρθωτα τη βιοποικιλότητα του ορεινού όγκου των Αγράφων. Επιπλέον αναφορά έγινε στους όρους εκμίσθωσης δασικών εκτάσεων από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή που δημοπρατούνται τη Δευτέρα, «δώρο» στις εταιρείες, όπως άφησαν να εννοηθεί από ορισμένους ομιλητές. Παράλληλα με επιχειρηματολογία επεσήμαναν ότι πρακτικά είναι μηδαμινή η απεξάρτηση από άλλες μορφές ενέργειας με τη χρήση ανεμογεννητριών.
Να αναφερθεί ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας πρόσφατα απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης πολιτών και φορέων κατά των αδειών εγκατάστασης των δύο πρώτων αιολικών σταθμών, που συνολικά περιλαμβάνουν 40 ανεμογεννήτριες στα οροπέδια της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου (σε υψόμετρο από 1.500 έως και 2.000 μέτρα). Εν αναμονή της συγκεκριμένης έκδοσης προέκυψε η απουσία της μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, η οποία κατατέθηκε κατόπιν από την εταιρεία και απομένει η υπογραφή από το αρμόδιο υπουργείο.  Η απουσία της μελέτης καθιστά ελλιπή τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας, την οποία οι οργανώσεις χαρακτηρίζουν απαράδεκτη με κενά και ψευδή στοιχεία και ζητούν τη σύνταξη νέας περιβαλλοντικής μελέτης επιπτώσεων. Να σημειωθεί ότι νέα μελέτη ζητούν και οι νεοεκλεγέντες δημαρχοι Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Αργιθέας, Μουζακίου και Αγράφων Ευρυτανίας, οι οποίοι, έπειτα από συνάντηση που είχαν με μέλη του  Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων, έστειλαν επείγουσα επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον υπουργό και τους υφυπουργούς Περιβάλλοντος, στον υπουργό Δικαιοσύνης και τους βουλευτές Ευρυτανίας & Καρδίτσας, ζητώντας μεταξύ άλλων και την ανάκληση αδειοδότησης για το έργο.

Comments