Η καθηγήτρια που παίζει στα δάχτυλα τα μαθηματικά
αναδημοσιευση απο https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/208191_i-kathigitria-poy-paizei-sta-dahtyla-ta-mathimatika
Στο διεθνές συνέδριο MOVES (Mathematic of Various Entertaining Subjects) ή, σε ελεύθερη μετάφραση, «Η διασκεδαστική πλευρά των μαθηματικών», που διοργανώθηκε από το Εθνικό Μουσείο Μαθηματικών και έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη στις αρχές Αυγούστου, κλήθηκε να κάνει εισήγηση μια Ελληνίδα εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο λόγος για τη Γεωργία Μαραγκού, για το βραβευμένο έργο της οποίας γράφαμε πέρυσι («Η δασκάλα που έκανε τα μαθηματικά ελκυστικά», «Εφ.Συν.», 28.8.2018). Φέτος, τα βήματά της την οδήγησαν στη μητρόπολη των Ηνωμένων Πολιτειών όπου απευθύνθηκε σε ένα διεθνές κοινό, παρουσιάζοντας την εναλλακτική διδακτική μεθοδολογία που εφαρμόζει τα τελευταία οκτώ χρόνια στο 1ο Γυμνάσιο της Σκάλας Ωρωπού, όπου υπηρετεί.
Η Γεωργία Μαραγκού, στο πλαίσιο του μαθηματικού εργαστηρίου που διοργανώνει, συνδυάζει την τέχνη με τα μαθηματικά, οπτικοποιώντας δυσνόητα θεωρήματα με κατασκευές που φτιάχνουν οι μαθητές υπό την καθοδήγησή της και καθιστώντας έτσι το μάθημα πιο ελκυστικό και κατανοητό.
Η κ. Μαραγκού μετέφερε στην αίθουσα του Κέντρου Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης το πρωτοποριακό διδακτικό της πνεύμα, κάνοντας μια διαδραστική παρουσίαση για τους παρευρισκόμενους - κυρίως καθηγητές και καθηγήτριες Πανεπιστημίων από 25 χώρες του κόσμου. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησε μια αρπεδόνη, την οποία κατασκεύασε η ίδια.
Μετρήσεις
Τι είναι όμως η αρπεδόνη; Είναι μια πανάρχαιη μετροταινία με την οποία οι «αρπεδονάπται» της Αιγύπτου, οι πρώτοι τοπογράφοι, μετρούσαν όχι μόνο αποστήματα αλλά με την κατασκευή της ορθής γωνίας, όπως καταγράφει ο Ηρόδοτος, κατάφερναν να εμβαδομετρούν τα αγροτεμάχια που σκέπαζε ο Νείλος όταν πλημμύριζε, υπολογίζοντας στη συνέχεια τους φόρους που αναλογούσαν για τους φαραώ.
Μάλιστα, η καθηγήτρια έφτιαξε την αρπεδόνη κλειστή, ούτως ώστε στα μαθήματα και τα εργαστήρια που κάνει, οι μαθητές, συνεργαζόμενοι, τείνοντας το σκοινί να κατασκευάζουν όλα τα είδη των επίπεδων σχημάτων της ευκλείδειας γεωμετρίας, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τη διατήρηση ή την καταστροφή της καθετότητας και της παραλληλίας καθώς και την αλλαγή του μεγέθους των επιφανειών. «Ετσι δημιουργείται η ανάγκη για τη μέτρηση επιφανείας και τον υπολογισμό των εμβαδών, την εξαγωγή τύπων με μεταβλητές τις διαστάσεις».
«Χάρηκα πολύ όταν η οργανωτική και επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου ενέκρινε και τις δύο προτάσεις που έστειλα, δίνοντάς μου το περιθώριο να επιλέξω εγώ ποια από τις δύο θα παρουσίαζα εν τέλει τη μέρα του συνεδρίου, ενώ ήταν πραγματικά τιμή μου που συναντήθηκα με τον νεοενθρονισμένο αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο», μας λέει η Γεωργία Μαραγκού, η οποία αφιέρωσε την εισήγησή της στη μνήμη της μητέρας της Διονυσίας, την οποία έχασε πρόσφατα.
Comments
Post a Comment