Παύση της άδειας καύσης σκουπιδιών ζητάει η Περιφέρεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος

αναδημοσιευση απο ERTVOLOU
Απαιτήθηκαν – μέχρι τώρα και ίσως απαιτηθούν και άλλες ακόμα, μαζί και προσβολές, και διασυρμός και μηνύσεις- πολλές παραστάσεις διαμαρτυρίας  πολιτών, επιμονής των μελών της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών, παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς  και  του  επιστημονικού κόσμου και απειλές ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη εάν και εφόσον δεν βρεθεί και αποκαλυφθεί  ο ρυπαντής του ατμοσφαιρικού αέρα, που δηλητηριάζει σχεδόν καθημερινά το  Βόλο, ώστε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην χθεσινοαπογευματινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιο και στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης που προκλήθηκε από τις επερωτήσεις που είχαν καταθέσει οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, να λάβει, για μια ακόμη φορά, την απόφαση ότι θα απαιτήσει από το αρμόδιο Υπουργείο και την κυβέρνηση να γίνει άρση της άδειας καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι άμεσα η περιφερειακή αρχή θα απαιτήσει από τον Υπουργό Περιβάλλοντος την παύση καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση της χημικής οσμής στο Πολεοδομικό Συγκρότημα.
Εκτιμάται ότι  και άλλες βιομηχανίες καίνε απορρίμματα χωρίς άδεια, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό και ύποπτο, αφού η τοπική κοινωνία δεν έλαβε ποτέ γνώση μιας τέτοιας ενέργειας και ουδέποτε ετέθη για διαβούλευση ή συζήτηση και γνωμοδότηση στα αρμόδια εκλεγμένα τοπικά και περιφερειακά όργανα.
Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε υπό το καθεστώς πίεσης και μεγάλης έντασης, λόγω της κινητοποίησης που έγινε από την η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών, από τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμη του ΠΑΜΕ, αλλά και την Αριστερή Παρέμβαση, με τους συγκεντρωμένους πολίτες να ανοίγουν  πανό κατά της καύσης σκουπιδιών, γεγονός που πυροδότησε την αντίδραση του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, ο οποίος επί της ουσίας υποστήριξε ότι αρμόδιο για αποφάσεις και λύση του θέματος είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η Περιφέρεια έκανε και κάνει ότι της αναλογεί.   Ο κ. Αγοραστός δήλωσε πως την ευθύνη της ακύρωσης της άδειας για καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ έχει αποκλειστικά και μόνο το Υπουργείο, που την έδωσε το 2014 για να συμπληρώσει  πως ο ακτιβισμός δεν πρέπει να γίνεται στο περιφερειακό συμβούλιο αλλά στο Υπουργείο, η νέα ηγεσία του οποίου έστειλε το θέμα της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου, στο συρτάρι και τώρα εξετάζεται η συγκρότηση ενιαίας Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου που θα αφορά όλα τα εργοστάσια της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης στις «επιθέσεις» που δέχθηκε για το χειρισμό του όλου θέματος και απευθυνόμενος τόσο  προς τον πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Στεργίου όσο και προς τους συγκεντρωμένους διαμαρτυρόμενους πολίτες είπε χαρακτηριστικά  «Τι άλλο πρέπει να γίνει από την πλευρά μας; Έχουμε ανακαλέσει τις γνωμοδοτήσεις, έχουμε πάρει απόφαση και έχουμε απαιτήσει να σταματήσει η καύση. Είμαστε κατά της καύσης και το έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους, αλλά δεν δίνουμε εμείς τις άδειες και δεν τις παίρνουμε εμείς πίσω. Δεν καθορίζουμε εμείς τα όρια εκπομπών ρύπων.
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη αναφέρθηκε εκτενώς στο χρονικό των αποφάσεων και των ελέγχων που γίνονται στην ΑΓΕΤ,  επανέλαβε πως έχει ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χατζηδάκη την σύγκλιση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, και επίσης  να ξεκαθαρίσουν  τη στάση τους  και οι βουλευτές, ώστε  να ενισχυθεί η περιφέρεια στην διατυπωμένη απαίτηση  για παύση της καύσης απορριμμάτων. Υποστήριξε δε ότι το υπουργείο οφείλει να λάβει απόφαση άρσης της άδειας καύσης,  έστω και  για ένα μήνα,  προκειμένου  να διαπιστωθεί αν για την οσμή στον Βόλο ευθύνεται η ΑΓΕΤ, αν ευθύνεται αποκλειστικά η ΑΓΕΤ ή και άλλες βιομηχανίες .
Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι οποίοι είχαν καταθέσει και τις ερωτήσεις, που έγιναν επερωτήσεις και έτσι άνοιξε η χθεσινή συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, λαμβάνοντας το λόγο υπογράμμισαν ότι δεν αμφισβητεί η καρκινογόνα δράση της καύσης, αρκεί αυτή να είναι σύννομη. Αυτό γίνεται καταφανώς κατανοητό από τον τρόπου που γίνονται  οι έλεγχοι του φορτίου RDF στο λιμάνι του εργοστασίου, της ποιότητα  του υλικού και του τρόπου εκφόρτωσης και μεταφοράς και  από την τήρηση δήθεν των περιβαλλοντικών όρων της ΑΕΠΟ. Αναφορικά με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη τόνισαν ότι αυτές  κινούνται στο γνωστό μοτίβο της «νομιμότητας» και κατέληξαν λέγοντας ότι  οι διοξίνες, τα φουράνια και τα υπόλοιπα επικίνδυνα κατάλοιπα που παράγονται σε γιγαντιαίες ποσότητες, με βάση τις αδειοδοτήσεις προς την ΑΓΕΤ, δεν χωρίζονται σε νόμιμα και μη νόμιμα. Την ίδια θανατηφόρα επίπτωση έχουν.
Μοιράσου το άρθρο:

Comments