ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ

Κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση εναντίον των εξορύξεων, στα Προπύλαια, Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, 6μμ

Μια από τις  αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στη χώρα μας είναι και η αλλαγή του ενεργειακού τοπίου με στροφή προς τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και την κατασκευή βιομηχανικού τύπου ΑΠΕ και τεράστιων φραγμάτων στα ποτάμια.
Κυβερνητικοί παράγοντες, “ειδικοί επιστήμονες”, ερευνητικά ιδρύματα και άλλοι “αρμόδιοι” παρουσιάζονται με κάθε ευκαιρία σε δημόσιες εκδηλώσεις ή σε μέσα ενημέρωσης προσπαθώντας να μας πείσουν  ότι οι εξορύξεις, τα μεγάλα φράγματα και οι γιγαντιαίες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων μπορούν να όχι μόνο να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά και να συμβάλλουν στην οικονομική της ανάπτυξη, ακόμη και στην αντιμετώπιση του χρέους.
Τα πράγματα, βεβαίως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Γιατί αυτό που βλέπουμε, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εξορύξεις είναι ότι μεγάλες πετρελαϊκές πολυεθνικές, όπως η γαλλική Total, η Ισπανική  Repsol, η αγγλική Energean, η αμερικανική Exxon Mobil και τα ελληνικά ΕΛΠΕ επιδιώκουν να εξασφαλίσουν συμβάσεις από το ελληνικό δημόσιο, για να προχωρήσουν σε εξορύξεις. Και οι ελληνικές κυβερνήσεις, κυρίως τα δέκα τελευταία χρόνια, παρέχουν με πολύ μεγάλη προθυμία το δικαίωμα και για έρευνες και για εξορύξεις, παρουσιάζοντας τες σαν το μαγικό ραβδί που θα βγάλει την οικονομία από την ύφεση, θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει σε ανάπτυξη.  Στο ένα τρίτο σχεδόν της έκτασης χώρας, χερσαίας, θαλάσσιας και υποθαλάσσιας (Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά μέχρι και την Κρήτη), έχουν σχεδιασθεί “οικόπεδα”, που παραχωρούνται στις εταιρείες, από τις οποίες προσδοκούν το οικονομικό θαύμα.
Όμως τα “όνειρα” περί ανάπτυξης, όπως την προπαγανδίζουν το κράτος και οι επιχειρήσεις, είναι μόνο αποκυήματα φαντασίας. Γιατί στις περιοχές  που γίνονται  εξορύξεις, παρατηρείται το εντελώς αντίθετο: πτώση του βιοτικού  επιπέδου του λαού, καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων, ερήμωση των τοπίων, εγκατάλειψη των περιοχών από τους κατοίκους, μόλυνση του εδάφους, των υδάτων και του αέρα, ασθένειες σε ανθρώπους  και ζώα, απώλεια παραδοσιακών επαγγελμάτων  και θέσεων εργασίας.

Και τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στις περιπτώσεις που συμβαίνουν ατυχήματα (και είναι πολλά σε όλο τον κόσμο), με χαρακτηριστικότερο αυτό, που συνέβη το 2010 στον κόλπο του Μεξικού, όπου η πολυεθνική εταιρεία BP, έριξε στη θάλασσα 60.000 βαρέλια πετρελαίου και δημιούργησε  μια κηλίδα μεγέθους 180.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία προκάλεσε ανυπολόγιστη καταστροφή σε πέντε αμερικανικές πολιτείες.

Για τη χώρα μας, ιδιαίτερα,  που  προσελκύει πολύ τουρισμό, οι εξορύξεις, είτε σε ορεινές είτε σε θαλάσσιες περιοχές, θα έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις. Με δεδομένο μάλιστα ότι η δυτική Ελλάδα είναι περιοχή σεισμογενής, (πριν από λίγες ημέρες  έγινε σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Πρέβεζα), ένα ατύχημα είναι πολύ πιθανό και οι συνέπειές του θα είναι μη αναστρέψιμες. Επί πλέον πρέπει  να πάρουμε υπόψη ότι η Ελλάδα είναι και θεσμικά εξαρτημένη από τις επικυρίαρχες κυβερνήσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ και εξαιτίας της υπαγωγής στο υπερταμείο όλων των δημόσιων δομών, και αυτών της  ενέργειας, και επομένως το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο
Από την άλλη μεριά, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι εξορύξεις είναι αποτέλεσμα της συνεχούς αύξησης της ζήτησης ενέργειας.  Όμως, είναι γνωστό ότι στο καπιταλιστικό μοντέλο οικονομίας, ούτε η αύξηση της ενέργειας, αλλά  ούτε η αύξηση της παραγωγής και της κατανάλωσης δεν αφορούν τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων, αλλά αποκλειστικά την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Επομένως  χρειαζόμαστε και για την ενέργεια ένα άλλο μοντέλο οικονομίας:

 Ένα μοντέλο που θα οδηγεί στην απομεγένθυση της παραγωγής και της κατανάλωσης και όχι στην  αύξησής τους   
Ένα μοντέλο που θα βασίζεται στη μείωση και την εξοικονόμηση της ενέργειας, και στη χρήση πραγματικά ανανεώσιμων πηγών με περιορισμένης έκτασης έργα, που θα παράγουν την αναγκαία ενέργεια για όλους τους τομείς  (βιομηχανία, αγροτική παραγωγή, μετακινήσεις κ.α)
Ένα μοντέλο που θα εξασφαλίζει την αποφασιστική   συμμετοχή όλων των πολιτών και σε τοπικό και σε περιφερειακό και σε εθνικό επίπεδο
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
www.enallaktiki-drasi.gr          fb εναλλακτική δράση



Comments