ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ - ΕΝΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ

των C.T. Butler και Amy Rothstein
"Εάν πόλεμος είναι το βίαιο αποτέλεσμα της σύγκρουσης,
τότε ειρήνη δεν είναι η απουσία σύγκρουσης,
αλλά μάλλον, η δυνατότητα να επιλυθεί η σύγκρουση
χωρίς βία. "

Η συναίνεση, ως διαδικασία λήψης αποφάσεων, αναπτύσσεται εδώ και αιώνες. Πολλοί άνθρωποι, σε διαφόρων ειδών κοινότητες, έχουν συμβάλει σε αυτήν την ανάπτυξη. Από αυτούς έχουμε δανειστεί και προσαρμόσει ελεύθερα τις ιδέες της Επίσημης Συναίνεσης.

Η συναίνεση, στην μοντέρνα έκδοσή της, πρωτοεμφανίστηκε μέσα στις πολιτικές και κοινωνικές ομάδες των Η.Π.Α. την δεκαετία του 1970. Πολλά άλλαξαν από τότε. Η διαδικασία της συναίνεσης άλλαξε και εξελίχθηκε από την άτυπη και σχεδόν πρωτόγονη μορφή που είχε στην αρχή, επηρεασμένη από συγκεκριμένες φυλές Ινδιάνων και κάποιες πολιτικοθρησκευτικές ομάδες του παρελθόντος.
Στο βιβλίο αυτό περιγράφεται μία εξελεγμένη μέθοδος λήψης αποφάσεων με συναίνεση, την οποία οι συγγραφείς και δημιουργοί της αποκαλούν «Επίσημη Συναίνεση». Παράλληλα περιέχει αρκετά θεωρητικά στοιχεία και τεχνικές που αφορούν συνολικά τη διαδικασία της συναίνεσης. Αποτελεί ένα γερό θεμέλιο για όποιον θέλει να ασχοληθεί με τη συναινετική διαδικασία, πρακτικά. Τελικά αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που επιλέξαμε να μεταφράσουμε το συγκεκριμένο κείμενο.
Η μέθοδος της «Επίσημης Συναίνεσης» είναι στην ουσία μια προτεινόμενη δομή συναινετικής διαδικασίας, η οποία όμως είναι ανοικτή σε κάθε είδους αλλαγές. Αυτό το χαρακτηριστικό της, η ιδιότητα που έχει δηλαδή η ίδια η δομή να μπορεί εύκολα να αλλάζει, (και μάλιστα αυτό ενθαρρύνεται πολλές φορές μέσα στο κείμενο, από τους ίδιους τους συγγραφείς) είναι κάτι που βρίσκουμε ιδιαίτερα σημαντικό.


Μπορείτε να βρείτε το περιεχόμενο του βιβλίου στο http://www.oikokoinotita.gr/SigrousiKaiSinainesi.html 
ή να το αναζητήσετε σε κάποιο βιβλιοπωλείο.

Τίτλος Πρωτότυπου : "On Conflict And Consensus",  C.TButler και Amy Rothstein
Πρώτη έκδοση : 1987
Έκτη (παρούσα) έκδοση : 1991


Καλή ανάγνωση!!!

Comments