TZOUMAKERS


(αναδημοσίευση από https://typos-i.gr/article/tzoumakers-kai-sth-sfragida)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΝΤΙΚΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24-05-2018, 13:10 

Το Tzoumakers είναι ένα εργαστήριο συνεργατικής κατασκευής στο Καλέντζι του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Είναι ένας ανοικτός χώρος όπου μία δραστήρια κοινότητα από τοπικούς «makers», αποτελούμενη από παραγωγούς, αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσουργούς, αλλά και μηχανικούς, γεωπόνους και επαγγελματίες του αγροδιατροφικού τομέα, μπορεί να ανταλλάσσει ιδέες και να κατασκευάζει εργαλεία για τις δραστηριότητες τους. 
Η κοινότητα αυτή γεννήθηκε και διαμορφώθηκε μέσα από μία σειρά συναντήσεων υπό το συντονισμό του P2P Lab στο πλαίσιο του έργου Phygital. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, πρότειναν λύσεις και οραματίστηκαν τη διαμόρφωση αυτού του χώρου με όλα τα απαραίτητα μέσα που θα τους επιτρέψουν να κάνουν τις ιδέες τους πραγματικότητα.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης, τη Δευτέρα, 14 Μαΐου, σφραγίστηκε το όνομα «Tzoumakers» πάνω στο πρώτο εργαλείο το οποίο κατασκεύασε η κοινότητα. Πρόκειται για ένα απλό μεταλλικό εργαλείο που διευκολύνει την τοποθέτηση πασσάλων στο έδαφος για την κατασκευή περιφράξεων και άλλων εγκαταστάσεων.

 «Το εργαλείο αυτό σχεδιάστηκε, βελτιώθηκε και κατασκευάστηκε από τους χρήστες του.  Ήρθε να καλύψει μία κοινή τους ανάγκη, η οποία αναγνωρίστηκε μέσα από την εμπειρική τους γνώση από τις καθημερινές τους δραστηριότητες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Μέσα από τη συνεργασία βρήκαν μία λύση και την έκαναν πραγματικότητα. Η γνώση και η εμπειρία από την κατασκευή, αλλά και τα σχέδια του εργαλείου διαμοιράζονται για να βοηθήσουν και άλλες κοινότητες, στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων. Αυτή η διαδικασία ανάπτυξης τεχνολογίας, ανοικτής καινοτομίας και διαμοιρασμού είναι η κεντρική ιδέα του έργου Phygital, που περιγράφεται στο μοντέλο «σχεδιάζουμε παγκόσμια, κατασκευάζουμε τοπικά». 
Το έργο Phygital σχεδιάστηκε και υλοποιείται από επτά οργανισμούς, φορείς και συλλογικότητες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία και συγκεκριμένα από:
  • τον Οργανισμό Ανοικτών Τεχνολογιών – ΕΛΛΑΚ, ως συντονιστή του έργου και υπεύθυνου για την ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας,
  • Το P2P Lab, μία ερευνητική κολλεκτίβα με έδρα τα Ιωάννινα που θα συνεργαστεί με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα στην ευρύτερη περιοχή,
  • το Hack66, μία ανοικτή κοινότητα από hackers & makers στη Λευκωσία, που σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας θα ξεκινήσουν μία ανοικτή διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού της πόλης μέσα από πρακτικές κοινωνικών τεχνών, και
  • το Open Labs, ένα hackerspace με έδρα τα Τίρανα, το οποίο θα συνεργαστεί με το National Centre of Folklore Activities για να διερευνήσει τρόπους ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των ανοικτών τεχνολογιών.


Comments